3 september 2009

Duvjakt med femton unga och entusiastiska jägare


Här är Olle med två av sina klasskamrater.

Idag har jag och labradorflickorna varit på Duvjakt tillsammans med Olle och hans klasskamrater (och givetvis några lärare). Olle är brorsans sjuttonårige son som pluggar på ett gymnasium med inriktning skog och jakt. Han har just påbörjat andra året och nu är det mycket jakt på schemat. Igår hade klassen harjakt med stövare och idag var det alltså duvjakt med mina apportörer. Det blev en fin dag tillsammans med dessa unga grabbar som stundtals blev lite för ivriga och sköt på lite för långa håll.
För Birdie var det fågeljaktspremiär och hon uppförde sig som om hon aldrig gjort annat. Lugn, tyst och uppmärksam på pass och målmedveten och effektiv vid apportering. Vid ett eftersöksarbete på en förmodad påskjuten duva i hagmark där det - otäckt nog - fanns ett treradigt taggtrådsstängsel forcerade hon först under och vid tillbakavägen tog hon ett jättesprång över...hjärtat i halsgropen...men klok hund...eller?
Det är intressant att studera hundarna på pass. Caddie koncentrerar sig enbart på skyttarna, medan Tee gör precis som sin far - håller koll i luften och på skyttarna. Hon noterar fågel långt före både mig och de med bössor.

Mor och dotter på pass - Caddie och Birdie.

1 kommentar:

Limmerhultarna sa...

Åååå va kul med duvjakt!!! Har inte varit ute ännu i år, har lite svårt att hitta tid..Den lyser liksom med sin frånvaro....
Kraaaaam på er